Πίτα λεμονιού με μαρέγκα

penny
0


Η Πίτα λεμονιού με μαρέγκα είναι το αγαπημένο γλυκό μια τραγανή ζύμη καλυμμένη με κρέμα λεμονιού και στρώση μαρέγκας συνοδεύει συχνά το γεύμα της Κυριακής. Θα πρέπει να ψηθεί και να σερβιριστεί την ίδια μέρα.

Χρόνος προετοιμασίας 45 λεπτά + 40 λεπτά στο ψυγείο
Συνολικός χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά
Μερίδες 6

Υλικά

ΤΡΑΓΑΝΗ ΖΥΜΗ

  • 200γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο 
  •  
  • 1 κ.γ. ψιλή ζάχαρη 
  •  
  • 100 ανάλατο βούτυρο αυγό 
  •  
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα ή άρωμα βανίλιας

ΓΕΜΙΣΗ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

  • 3 κρόκους αυγού 
  •  
  • 150γρ. ψιλή ζάχαρη 
  •  
  • 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ψιλοτριμμένο 
  •  
  • χυμό 3 λεμονιών 
  •  
  • 30γρ. ανάλατο βούτυρο 
  •  
  • 200γρ. ψιλή ζάχαρη 
  •  
  • 4 ασπράδια αβγού 
  •  
  • 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη, για πασπάλισμα 

1 Για τη ζύμη, κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και μια γερή πρέζα αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και το τρίβετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψιλά τρίμματα. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύετε το αυγό, τη βανίλια και 2 κ.γ. νερό και τα ρίχνετε.
 Τα αναμιγνύετε απαλά με μια ίσια σπάτουλα και, αν το μείγμα είναι λίγο κολλώδες, προσθέτετε κι άλλο αλεύρι. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και τη βάζετε για 20 λεπτά στο Ψυγείο.

2 Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Ανοίγετε απαλά τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί, σε πάχος περίπου 2,5 χιλ., και μετά την απλώνετε σε μια ελαφρά βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες, με διάμετρο βάσης 22 εκ. Ψήνετε για 10 λεπτά.Βγάζετε τα φασόλια ή το ρύζι και το χαρτί. Ψήνετε για άλλα 10 λεπτά ή ώσπου ν' αρχίσει να ροδίζει το κέντρο. Βγάζετε από το φούρνο
και αφήνετε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.

 3 Ετοιμάζετε τη γέμιση ζεσταίνοντας νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα ώσπου να σιγοβράζει. Αναμιγνύετε ή χτυπάτε τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ ώσπου να αφρατέψουν και να γίνουν κρεμώδη. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού, το χυμό και μετά το βούτυρο. Ακουμπάτε το μπολ πάνω από το σκεύος με το βραστό νερό και ανακατεύετε συνεχώς για 15-20 λεπτά ή ώσπου να πήξει. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα θ' αφήνει ένα «κορδόνι» όταν σηκώνετε τον αναδευτήρα. Όσο η γέμιση είναι ακόμη ζεστή, τη ρίχνετε στην κρύα ψημένη τάρτα.

4 Βάζετε σε ένα μέτριο σκεύος με βαρύ πάτο τη ζάχαρη και 50 ml νερό και ζεσταίνετε ελαφρά ώσπου να διαλυθεί. Φτιάξετε τη μαρέγκα.

5 Βάζετε τη μαρέγκα σε ένα κορνέ με στόμιο σε σχήμα αστεριού, διαμέτρου 1 εκ. Ξεκινώντας από το κέντρο, στρώνετε τη μαρέγκα σε συνεχόμενους ομόκεντρους κύκλους καλύπτοντας όλη την τάρτα, φροντίζοντας να μην ξεπεράσει το ύψος της τάρτας. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με την άχνη. Ψήνετε για 5 λεπτά η ώσπου να ροδίσει ελαφρά η μαρέγκα. Την αφήνετε να κρυώσει και μετά τη βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά ή ώσπου να σφίξει η γέμιση.

Tip:Αν γίνεται, αφήνετε τη ζύμη όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Έτσι δεν θα μαζέψει με το ψήσιμο.
-

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*