Υλικά
6 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
άρωμα βανίλιας ή φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι
6 αυγά
18-20 φύλλα μπακλαβά
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλατος ή βιτάμ
Για το σιρόπι
2 1/2 - 3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 ποτηράκι κονιάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζετε το γάλα μέσα σε κατσαρόλα, να πάρει βράση, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το άρωμα και 1-2 χούφτες σιμιγδάλι, τα ανακατεύετε και ρίχνετε και το υπόλοιπο σιμιγδάλι. Τα βάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς, ωσότου πάρει βράση η κρέμα. Ρίχνετε τότε τα αυγά, δουλεύετε την κρέμα δυνατά και, όταν πάρει βράση, την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να μισοκρυώσει, ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα, για να μην κάνει κρούστα.Στρώνετε μέσα σε ταψί 8-10 από τα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο και προσέχοντας να εφαρμόζουν καλά στις γωνίες του ταψιού και να εξέχουν, γύρω γύρω, από τα χείλη του. Αδειάζετε την κρέμα μέσα στο στρωμένο με φύλλα ταψί, φροντίζοντας να απλωθεί ισόπαχα, διπλώνετε πατώντας τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα που κι αυτά τα αλείφετε με βούτυρο και φροντίζετε να είναι μονοκόμματα. Χαράζετε τα τελευταία φύλλα από πάνω με τη μύτη κοφτερού μαχαιριού σε σχήματα τετράγωνα ή μπακλαβωτά, τα ραντίζετε από πάνω με βούτυρο λιωμένο και ψήνετε το γαλατομπούρεκο σε μέτριο φούρνο για 40 -45 λεπτά της ώρας.
Ετοιμάζετε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις ψηθεί το γαλατομπούρεκο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνετε με το σιρόπι, ρίχνοντας αρκετό και στις άκρες, για να ποτιστούν μ' αυτό και τα κάτω φύλλα. Αν θέλετε, προσθέτετε στο σιρόπι, πριν το ρίξετε, και 1 ποτηράκι κονιάκ.
Καλή επιτυχία!!!
Φτιάξετε την και θα με θυμηθείτε.Θα χαρώ πάρα πολύ να αφήσετε το σχόλιο σας ή ακόμα να μοιραστείτε κάποια δική σας συνταγή μαζί μου!!!
6 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
άρωμα βανίλιας ή φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι
6 αυγά
18-20 φύλλα μπακλαβά
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλατος ή βιτάμ
Για το σιρόπι
2 1/2 - 3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
1 ποτηράκι κονιάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζετε το γάλα μέσα σε κατσαρόλα, να πάρει βράση, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το άρωμα και 1-2 χούφτες σιμιγδάλι, τα ανακατεύετε και ρίχνετε και το υπόλοιπο σιμιγδάλι. Τα βάζετε στη φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς, ωσότου πάρει βράση η κρέμα. Ρίχνετε τότε τα αυγά, δουλεύετε την κρέμα δυνατά και, όταν πάρει βράση, την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να μισοκρυώσει, ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα, για να μην κάνει κρούστα.Στρώνετε μέσα σε ταψί 8-10 από τα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο και προσέχοντας να εφαρμόζουν καλά στις γωνίες του ταψιού και να εξέχουν, γύρω γύρω, από τα χείλη του. Αδειάζετε την κρέμα μέσα στο στρωμένο με φύλλα ταψί, φροντίζοντας να απλωθεί ισόπαχα, διπλώνετε πατώντας τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα που κι αυτά τα αλείφετε με βούτυρο και φροντίζετε να είναι μονοκόμματα. Χαράζετε τα τελευταία φύλλα από πάνω με τη μύτη κοφτερού μαχαιριού σε σχήματα τετράγωνα ή μπακλαβωτά, τα ραντίζετε από πάνω με βούτυρο λιωμένο και ψήνετε το γαλατομπούρεκο σε μέτριο φούρνο για 40 -45 λεπτά της ώρας.
Ετοιμάζετε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις ψηθεί το γαλατομπούρεκο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνετε με το σιρόπι, ρίχνοντας αρκετό και στις άκρες, για να ποτιστούν μ' αυτό και τα κάτω φύλλα. Αν θέλετε, προσθέτετε στο σιρόπι, πριν το ρίξετε, και 1 ποτηράκι κονιάκ.
Καλή επιτυχία!!!
Φτιάξετε την και θα με θυμηθείτε.Θα χαρώ πάρα πολύ να αφήσετε το σχόλιο σας ή ακόμα να μοιραστείτε κάποια δική σας συνταγή μαζί μου!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου