Υλικά
200 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα,
250 γρ. βούτυρο,
5 κρόκους από πολύ φρέσκα αυγά,
200 γρ. ζάχαρη άχνη,
400 ml κρέμα γάλακτος,
2 βανίλιες,
ξύσμα από 1 λεμόνι,
Ι μύτη κουταλιοϋ κανέλα,
300 γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ,
λικέρ (π.χ. λικέρ πορτοκαλιού),
ρούμι, μπράντι ή μαρασκίνο,1 πακ, σκόνη ζελατίνης για να πήξει η σαντιγί,
1 κ.σ. ζάχαρη,
λεπτές λωρίδες φλούδας από 1 πορτοκάλι,
μερικά κουμ κουά,
λεπτοκομμένες φέτες αμυγδάλου.
Εκτέλεση
Αλέθετε τα αμύγδαλα. Χτυπάτε το βούτυρο να γίνει κρεμώδες. Προσθέτετε τμηματικά τους κρόκους και την κοσκινισμένη ζάχαρη και χτυπάτε. Στο τέλος προσθέτετε τα αμύγδαλα και 200 γρ κρέμα χτυπημένη σε σαντιγί και τα αναμιγνύετε προσεκτικά. Αν η κρέμα κάνει σβώλους, βάζετε το μπολ σε ζεστό νερό, ώσπου η κρέμα να αρχίσει να ρευστοποιείται ελαφρά στις άκρες του μπολ. Μετά συνεχίζετε να ανακατεύετε, μέχρι η κρέμα αρχίσει να πήζει.Ρίχνετε τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα.

Βάζετε διάφανη μεμβράνη στον πάτο μιας φόρμας που ανοίγει (διάμ. 26 εκ.), βάζετε 1 στρώση μπισκότα σαβουαγιάρ τοποθετημένα πυκνά, τα ραντίζετε με λικέρ και τα αλείβετε με κρέμα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα σαβουαγιάρ. Στο τέλος αλείβετε με κρέμα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με διαφανή μεμβράνη, βάζετε από πάνω μια κατσαρόλα για βάρος και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι την επομένη. Αφαιρείτε τη μεμβράνη και βάζετε την τούρτα σε μια πιατέλα. Προσθέτετε στην υπόλοιπη κρέμα γάλακτος ζάχαρη και χτυπάτε σε σαντιγί. Αλείβετε την τούρτα γύρω γύρω με τη σαντιγί. Βάζετε τη σαντιγί σε κορνέ και γαρνίρετε την τούρτα. Γαρνίρετε επίσης με φλούδα πορτοκαλιού, πλυμένα, κομμένα σε φέτες κουμ κουά και λεπτές φέτες αμυγδάλου καβουρδισμένες στο τηγάνι (χωρίς λάδι).
Καλή επιτυχία!!!
Φτιάξετε την και θα με θυμηθείτε.Θα χαρώ πάρα πολύ να αφήσετε το σχόλιο σας ή ακόμα να μοιραστείτε κάποια δική σας συνταγή μαζί μου!!!
200 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα,
250 γρ. βούτυρο,
5 κρόκους από πολύ φρέσκα αυγά,
200 γρ. ζάχαρη άχνη,
400 ml κρέμα γάλακτος,
2 βανίλιες,
ξύσμα από 1 λεμόνι,
Ι μύτη κουταλιοϋ κανέλα,
300 γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ,
λικέρ (π.χ. λικέρ πορτοκαλιού),
ρούμι, μπράντι ή μαρασκίνο,1 πακ, σκόνη ζελατίνης για να πήξει η σαντιγί,
1 κ.σ. ζάχαρη,
λεπτές λωρίδες φλούδας από 1 πορτοκάλι,
μερικά κουμ κουά,
λεπτοκομμένες φέτες αμυγδάλου.
Εκτέλεση
Αλέθετε τα αμύγδαλα. Χτυπάτε το βούτυρο να γίνει κρεμώδες. Προσθέτετε τμηματικά τους κρόκους και την κοσκινισμένη ζάχαρη και χτυπάτε. Στο τέλος προσθέτετε τα αμύγδαλα και 200 γρ κρέμα χτυπημένη σε σαντιγί και τα αναμιγνύετε προσεκτικά. Αν η κρέμα κάνει σβώλους, βάζετε το μπολ σε ζεστό νερό, ώσπου η κρέμα να αρχίσει να ρευστοποιείται ελαφρά στις άκρες του μπολ. Μετά συνεχίζετε να ανακατεύετε, μέχρι η κρέμα αρχίσει να πήζει.Ρίχνετε τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα.
Βάζετε διάφανη μεμβράνη στον πάτο μιας φόρμας που ανοίγει (διάμ. 26 εκ.), βάζετε 1 στρώση μπισκότα σαβουαγιάρ τοποθετημένα πυκνά, τα ραντίζετε με λικέρ και τα αλείβετε με κρέμα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα σαβουαγιάρ. Στο τέλος αλείβετε με κρέμα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με διαφανή μεμβράνη, βάζετε από πάνω μια κατσαρόλα για βάρος και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι την επομένη. Αφαιρείτε τη μεμβράνη και βάζετε την τούρτα σε μια πιατέλα. Προσθέτετε στην υπόλοιπη κρέμα γάλακτος ζάχαρη και χτυπάτε σε σαντιγί. Αλείβετε την τούρτα γύρω γύρω με τη σαντιγί. Βάζετε τη σαντιγί σε κορνέ και γαρνίρετε την τούρτα. Γαρνίρετε επίσης με φλούδα πορτοκαλιού, πλυμένα, κομμένα σε φέτες κουμ κουά και λεπτές φέτες αμυγδάλου καβουρδισμένες στο τηγάνι (χωρίς λάδι).
Καλή επιτυχία!!!
Φτιάξετε την και θα με θυμηθείτε.Θα χαρώ πάρα πολύ να αφήσετε το σχόλιο σας ή ακόμα να μοιραστείτε κάποια δική σας συνταγή μαζί μου!!!
2 σχόλια:
τι εννοειται με το 1 πακ. σκονη για να πηξει η σαντιγι;
Συγνώμη για την παράλειψη- σκόνη ζελατίνης
Δημοσίευση σχολίου