Στρούντελ μήλου

By | Leave a Comment


Στη Βιέννη λένε πως για να γίνει ένα τέλειο στρούντελ μήλου, η ζύμη πρέπει να είναι τόσο λεπτή που να μπορεί κανείς να διαβάσει από μέσα της ένα ερωτικό γράμμα.

Υλικά:

  • 85γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
  • Ι αυγό, ελαφρά χτυπημένο 
  • Ι 20γρ. ανάλατο βούτυρο 
  • 90γρ. τρίμματα φρέσκου ψωμιού 
  • 3 κ.σ. ψιλή ζάχαρη 
  • 2 κ.γ. κανέλα, τριμμένη 
  • 600γρ. μήλα  
  • 60γρ. σταφίδες 
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
     
Εκτέλεση:

Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο, προσθέτετε το χτυπημένο αυγό και 75 ml ζεστό νερό και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας ώστε να γίνει μια απαλή ζύμη. Γέρνοντας το μπολ προς τη μια μεριά και με ανοιχτά δάχτυλα χτυπάτε τη ζύμη, περιστρέφοντας τον καρπό σας. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλά από το μπολ και δεν μπορείτε να τη ζυμώσετε εύκολα. Τη βάζετε σε ένα καθαρό, ελαφρά αλευρωμένο μπολ, τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Λιώνετε σε ένα μπολ το μισό βούτυρο. Σοτάρετε ελαφρά τα τρίμματα ώσπου να ροδίσουν και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αναμιγνύετε τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μπολάκι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.Αλευρώνετε προσεκτικά τη μια μεριά μιας μεγάλης καθαρής πετσέτας κουζίνας, βάζετε επάνω τη ζύμη και, με τα δάχτυλά σας, ανοίγετε απαλά τη ζύμη σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο περίπου 50 χ 60 εκ. Σκεπάζετε με μια άλλη πετσέτα και αφήνετε στην άκρη για 15 λεπτά. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνετε στην άκρη.Ξεφλουδίζετε, καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές φέτες τα μήλα. Τα ανακατεύετε με τα τρίμματα, το μείγμα της κανέλας και τις σταφίδες. Βουτυρώνετε πλουσιοπάροχα τη ζύμη με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζετε παντού το μείγμα του μήλου. Κόβετε την παχιά άκρη με ένα ψαλίδι. Πιάνετε την πετσέτα από την πιο κοντή πλευρά και τη σπρώχνεται κάτω και μακριά από σας, τυλίγοντας ελαφρά το στρούντελ. Βάζετε προσεκτικά το στρούντελ σε ένα ταψί, με την ένωση προς τα κάτω ή στο πλάι. Αφήνετε το στρούντελ ίσιο ή το λυγίζετε ελαφριά στο παραδοσιακό «μισοφέγγαρο». Αλείφετε καλά τη ζύμη με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνετε για 35-40 λεπτά ή ώσπου να γίνει τραγανό και ροδοκόκκινο. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά, το πασπαλίζετε με άχνη και το σερβίρετε ζεστό με κρέμα βανίλιας, παγωτό ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

Δημοφιλείς αναρτήσεις