Καρότ κέικ με λευκό γλάσο

By | Leave a Comment

Υλικά:

  • 180 γρ. αλεύρι
  • 4 γρ. μαγιά
  • 4 γρ. μαγειρική σόδα
  • 4 γρ. κανέλα σε σκόνη
  • 4 γρ. μείγμα τεσσάρων μπαχαρικών
  • 4 γρ. αλάτι
  • 3 αυγά
  • 210 γρ. ζάχαρη
  • 140 γρ. ηλιέλαιο
  • 60 γρ. κομπόστα μήλου
  • 225 γρ. ξύσμα καρότου
  • 50 γρ χοντροκομμένα καρύδια
  • 45 γρ. ξερές σταφίδες

Για το γλάσο 

  • 45 γρ. τυρί για επάλειψη (σκέτο)
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 2 γρ. χυμό λεμονιού
  • 3 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 60 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση: 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στα 180° C και βάζουμε μια σχάρα σε μεσαία θέση. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ μήκους 28 εκ. Ανακατεύουμε σε ένα δοχείο το αλεύρι, τη σόδα, τη μαγιά, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
Σε ένα άλλο δοχείο χτυπάμε τα αυγά μέχρι να διαλυθούν οι κρόκοι.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι. όπως στη μαγιονέζα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την κομπόστα.

Ρίχνουμε το μείγμα στην τρύπα που έχουμε κάνει στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και, στη μέση της διαδικασίας, προσθέτουμε το ξύσμα των καρότων, τα καρύδια και τις σταφίδες. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ομοιόμορφη. Τη ρίχνουμε στη φόρμα.

Μυστικό:Για να βγάλουμε τις φυσαλίδες από τη ζύμη και να μπει καλά στη φόρμα, της δίνουμε ελαφρά χτυπήματα όση ώρα τη δουλεύουμε.Ψήνουμε το γλυκό 55 λεπτά. Βάζουμε τη μύτη  ενός μαχαιριού ανάμεσα στο γλυκό και στη φόρμα. "Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, πρέπει να έχει πάρει ένα βαθύ καστανό προς κόκκινο χρώμα. Για να βεβαιωθούμε βάζουμε τη μύτη ενός μαχαιριού στο κέντρο του: πρέπει να βγει εντελώς στεγνή. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 15λεπτά και το ξεφορμάρουμε σε μια ψηλή σχάρα.Για να το περιχύσουμε με γλάσο, όταν κρυώσει πολύ καλά. 
Γλάσο:
Δουλεύουμε το κομμένο σε κομμάτια βούτυρο μέχρι να γίνει αλοιφή.
Δουλεύουμε με τη σπάτουλα το τυρί για επάλειψη και το μαλακό βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν λεία μορφή.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε μέχρι να μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή  ως 10 δευτερόλεπτα το πολύ.
Βάζουμε το μείγμα στο δοχείο του μίξερ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε το πολύ 5 δευτερόλεπτα. Ξύνουμε με μια σπάτουλα τα τοιχώματα του μπολ.
Σκεπάζουμε το γλάσο με μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο (4 μέρες το πολύ). Το απλώνουμε πάνω στο γλυκό και σερβίρουμε.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

Δημοφιλείς αναρτήσεις