Χριστουγεννιάτικο κέικ

penny
0


Για να έχει επιτυχία ένα πλούσιο γιορτινό κέικ, μαλακώστε τα φρούτα σε μπράντι για μερικές ώρες, χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά, ώσπου να αλλάξουν χρώμα και να φουσκώσουν. Τα μεγάλα κέικ με τα φρούτα όσο περνάνε οι μέρες γίνονται νοστιμότερα, οπότε μπορείτε να τα ετοιμάσετε αρκετές μέρες πιο πριν.

Υλικά:

225 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ κερασάκια γλασέ
50 γρ ξερά βερίκοκα
225 γρ από κάθε σταφίδα: σουλτανίνα και μαύρη
50 γρ ξερά φρούτα ψιλοκομμένα
100 γρ μπράντι
50 γρ αμύγδαλα,
50 γρ φουντούκια
225 γρ βούτυρο και λίγο ακόμη για το βουτύρωμα της φόρμας ξύσμα ενός λεμονιού
225 γρ καφέ σκούρα ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
1 κουταλάκι ανάμεικτα μπαχαρικά
1/2 κουταλάκι του τσαγιού κανέλα
1/4 κουταλάκι του τσαγιού μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας γάλα
8 κοφτές κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο διάφορα φρούτα γλασέ για το γαρνίρισμα


Εκτέλεση: 






1-Ξεπλύντε τα κερασάκια γλασέ με κρύο νερό για να φύγει το σιρόπι.Στραγγίστε τα καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας. Κόψτε τα κερασάκια σε τέσσερα κομμάτια.Κόψτε σε χοντρά κομμάτια τα βερίκοκα. Βάλτε τα κερασάκια, τα βερίκοκα και τα υπόλοιπα ξερά φρούτα σε ένα μπολ. Περιχύστε τα από πάνω με 80 γρ μπράντι, ανακατεύοντας τα καλά για να μαλακώσουν και να πάρουν γεύση. Σκεπάστε και αφήστε να μείνουν όλη νύχτα. Χοντροκόψτε όλα τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και σκεπάστε τα καλά.



2-Κόψτε 2 κύκλους λαδόχαρτο για μία στρογγυλή βαθιά φόρμα με διάμετρο 20,5 εκ και μια λουρίδα για την εσωτερική πλευρά, τετραπλάσια του ύψους της. Διπλώστε τη λουρίδα στη μέση. Διπλώστε κατά 2,5 εκ τη διπλωμένη πλευρά και κόψτε ανά 2,5 περίπου εκ το χαρτί, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Βουτυρώστε τη φόρμα. Τοποθετήστε μέσα τον ένα χάρτινο κύκλο και τη λουρίδα ολόγυρα στα τοιχώματα της φόρμας με τις κομμένες άκρες προς τα κάτω. Βουτυρώστε τα χαρτιά και από πάνω τοποθετήστε το δεύτερο κύκλο χαρτιού. 

 

3-Χρησιμοποιώντας το μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο μαζί με το ξύσμα λεμονιού, ώσπου να ασπρίσει και να φουσκώσει. Προσθέστε βαθμιαία τη σκούρα ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Σ' ένα μπολ χτυπήστε τα τέσσερα αυγά και σιγά σιγά προσθέστε τα στο υπόλοιπο μείγμα, που πρέπει να είναι απαλό και να «στέκεται».



4-Κοσκινίστε το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μεταλλικό κουτάλι, ανακατέψτε απαλά μέσα στο κρεμώδες μείγμα το αλεύρι μαζί με τα μουλιασμένα φρούτα, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το γάλα (μη χτυπάτε όλα τα υλικά σ' αυτό το στάδιο, γιατί το κέικ Θα σκληρύνει). Αδειάστε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και ισιώστε την επιφάνεια.


 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

  • Η ζάχαρη δεν πρέπει να έχει σβόλους, γιατί μερικοί δε λιώνουν εύκολα και Θα μείνουν στο κέικ.
  • Προσθέστε τα χτυπημένα αβγά σιγά σιγά στο μείγμα, διαφορετικά το κέικ μπορεί να γίνει σκληρό. 
  • .Ποτέ μην ανακατεύετε με μεγάλη ταχύτητα το αλεύρι μέσα στο μείγμα του κέικ, γιατί Θα γίνει πολύ σφιχτό.
  • Ανακατέψτε το απαλά με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Προστατέψτε το κέικ να μην καεί ή να μην ξεραθεί πολύ, δένοντάς διπλή λαδόκολλα γύρω από τη φόρμα.
  • Τους χρόνους ψησίματος να μην τους τηρείτε ακριβώς, γιατί οι φούρνοι διαφέρουν μεταξύ τους.
  • Είναι προτιμότερο να ελέγχετε το γλυκό,και να παρατείνετε το χρόνο ψησίματος, αν χρειαστεί.
  • Τα μεγάλα κέικ που έχουν αρκετά φρούτα μέσα διατηρούνται περισσότερο, ενώ α μικρά διατηρούνται λιγότερο. Τυλίξτε τα μεγάλα κέικ καλά σε λαδόχαρτο και σε αλουμινόχαρτο και φυλάξτε τα σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.Μην ανησυχείτε αν το κέικ δείχνει λίγο στεγνό. Τρυπήστε το με μία λεπτή οδοντογλυφίδα και περιχύστε το με μπράντι. Στη συνέχεια τυλίξτε το ξανά.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*