Τάρτα με κρέμα αμυγδάλου και καραμελωμένα σταφύλια

By | Leave a Comment
4444

Υλικά:Για τη ζύμη

320 γρ. αλεύρι
200 γρ. βούτυρο, παγωμένο
4 κουταλιές κρύο νερό
Ι/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη

Για τη γέμιση

160γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
4 κρόκοι αυγών
1/2 λίτρο γάλα
1 δόση άρωμα βανίλιας
100 γρ. καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα (ασπρισμένη & τριμμένη)
3 ασπράδια αυγών

Για τη διακόσμηση

1/2 κιλό λευκά σταφύλια (χωρίς κουκούτσι)
3 με 4 κουταλιές ζάχαρη
Ι/2 λεμόνι (ο χυμός του)

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε, το βού­τυρο και το νερό, και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει λεία ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο 1/2 ώρα περίπου. Ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και την απλώνουμε σε φόρμα για τάρτες. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας για 15 λεπτά περίπου σε μέ­τριο φούρνο στους 160 βαθμούς. Βάζουμε σε μπολ 50 γρ. από τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε Τους κρόκους και μερικές κουτα­λιές από το γάλα. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι. Βράζουμε το υπό­λοιπο γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ στο γάλα που βράζει, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα. Μόλις πήξει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μα­ρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα και την ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να βράζει. Την αποσύρουμε αμέσως και την απλώνουμε καυτή επάνω στη βάση της τάρτας (εάν κρυώσει δεν απλώνεται). Επάνω στην κρέμα σκορπίζουμε τα αμύγδαλα. Βάζουμε τα σταφύλια ολό­κληρα σε αντικολλητικό τηγάνι, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα αφή­νουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και γαρνίρουμε την τάρτα.

Καλή επιτυχία!!!
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

Δημοφιλείς αναρτήσεις